Class 8 - Biology - Cell

Question 1:

Indicate whether the following statements are True (T) or False (F). (a) Unicellular organisms have one-celled body. (T/F)

(b) Muscle cells are branched. (T/F)

(c) The basic living unit of an organism is an organ. (T/F)

(d) Amoeba has irregular shape. (T/F)

 

Answer:

(a) Unicellular organisms have one-celled body. (True)

(b) Muscle cells are branched. (False)

(c) The basic living unit of an organism is an organ. (False)

(d) Amoeba has irregular shape. (True)

 

 

Question 2:

 What function do nerve cells perform?

 

Answer:

The nerve cell(neuron) receives and transfers messages, thereby helping to control and coordinate the working of different parts of the body.

 

 

Question 3:

Write short notes on the following: (a) Cytoplasm (b) Nucleus of a cell

 

Answer:

(a) Cytoplasm- The jelly-like substance between the nucleus and the cell membrane is called cytoplasm.

Various cell organelles like ribosomes, mitochondria etc. are suspended inside cytoplasm.

It helps exchange and storage of substances among cell organelles. Most of the metabolic activities occur inside cytoplasm.

 

(b) Nucleus of a cell- The central dense round body in the centre is called the nucleus.

It is an important component of the living cell. It is generally spherical and located in the centre of the cell.

It can be stained and seen easily with the help of a microscope. Nucleus is separated from the cytoplasm by a membrane called the nuclear membrane.

This membrane is also porous and allows the movement of materials between the cytoplasm and the inside of the nucleus.

A smaller spherical body in the nucleus, is called the nucleolus. Nucleus also contains thread-like structures called chromosomes.

These carry genes and help in inheritance or transfer of characters from the parents to the offspring.

 

 

Question 4:

Which part of the cell contains organelles?

 

Answer:

Cytoplasm, gelatinous fluid inside a cell contains various organelles like mitochondria, Golgi bodies, ribosomes etc.

Question 5:

Make sketches of animal and plant cells. State three differences between them.

 

Answer:

 

S.No.

Part

Plant Cell

Animal Cell

1.

Cell wall

Present

Absent

2.

Centrosomes

Absent

Present & helps in cell division

3.

Plastids

Present

Absent

4.

Vacuole

Large Vacuole

Small Vacuole or Absent

 

Question 6:

State the difference between eukaryotes and prokaryotes.

 

Answer:

Prokaryotes

Eukaryotes

Nuclear membrane are absent.

Double nuclear membrane are present.

Genetic material is present in cytoplasm.

Genetic material is present in nucleus.

Eg. Bacteria, Blue green alage

Eg. Onion cell, cheek cell.

 

 

Question 7:

 Where are chromosomes found in a cell? State their function.

 

Answer:

Chromosomes are found in the nucleus of the cell. These carry genes and help in inheritance or transfer of characters from the parents to the offspring.

 

 

Question 8:

‘Cells are the basic structural units of living organisms’. Explain.

 

Answer:

Both, bricks in a building and cells in the living organisms, are basic structural units.

All basic functions for the organism survival take place inside cells. As bricks assemble to make a building, cells assemble to make the body of every organism.

A group of cells form a tissue which performs a specific function.

A group of tissue forms an organ and in the same way a group of organs form an organism. That is why cells are considered as the basic structural units of living organisms.

 

 

Question 9:

Explain why chloroplasts are found only in plant cells?

 

Answer:

Chloroplasts are found in plant cells only because chloroplasts contain chlorophyll which is essential for photosynthesis.

Chlorophyll traps cell energy and use it to prepare food for plants. Plants are autotrophic.

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.